2018. március 19.,
hétfő, József, Bánk napja

Fischer: Sportot űznek Magyarország támadásából Strasbourgban

2013. április 25., csütörtök 20:26, frissítve: csütörtök 22:09

Politikai jellegűek a Magyarország elleni támadások – véli Axel Fischer. A német kereszténydemokrata a néppárt politikusa, aki részt vett Strasbourgban, az Európa Tanács Magyarországról szóló vitáján, azt mondta: a magyar alaptörvény megfelel az európai normáknak, sőt bizonyos pontjait más tagállamok is átvehetnék. Axel Fischert Törőcsik Zsolt kérdezte.

– Az Európa Tanács egy olyan döntést hozott, miszerint megfigyelik Magyarországot. Mit gondol, tényleg akkora problémák vannak hazánkban, hogy meg kell minket figyelni?
– Úgy gondolom, hogy a vita az Európa Tanácsban megmutatta, hogy nincs olyan pont, amely miatt Magyarország ellen monitoringeljárást kellene indítani. Vannak kisebb problémák, amelyeket normális párbeszéddel meg lehetne oldani, de semmi olyan nincs, ami a megfigyelési eljárást indokolná. Ez a vita azt is megmutatta, hogy egyes kritikus pontok, melyeket a jelentéstevők megfogalmaztak ugyanúgy megtalálhatóak Németország vagy Franciaország jogrendszerében, vagyis véleményem szerint, ami itt folyt, az egyértelműen politikailag motivált.

Egység van a tanácsban Magyarországgal szemben, vagy vannak olyanok, akik azért nem értenek ezzel teljesen egyet?
– Az elmúlt napok Magyarországgal kapcsolatos szavazásai mindig szorosak voltak. 17 a 17, 18 a 18 vagy 21 a 20 ellen. Ez jól mutatja, hogyan néz ki az egész. És ha látja az ember, hogy ki hogyan szavaz, észreveszi, hogy a szocialisták azok, akik mindig Magyarország ellen voksolnak. Ilyenkor mindig felteszem a kérdést, hogy vajon ugyanígy tennének-e, ha a szocialistáknak lenne kétharmaduk Magyarországon.


Azt már említette, hogy az egész politikailag motivált. De miért? Tényleg csak az a probléma, hogy a Fidesznek kétharmados többsége van?
– Úgy gondolom, több pont is van, ami a szocialistákat zavarja. Egyrészt, hogy egy konzervatív pártnak van kétharmada; az, hogy egy polgári párt úgy változtatja meg az alkotmányt, ahogyan azt ő szeretné. Van egy másik pont, amiről itt (az ET-ben – a szerk.) is sokat vitáztunk, és a jelentésben is külön ki van emelve. Ez a család fogalma. Ezt egyébként én nagyon szimpatikusnak tartom, és jó lenne, ha Németországban is így definiálnák. De a vitában elhangzott, hogy ha most kétharmaddal alkotmányba kerül, soha nem lehet onnan kivenni, mert a szocialisták soha nem fognak kétharmadot kapni. Ezután én Franciaországgal példálóztam, nem szabad ugyanis, hogy az legyen a cél, ami ott történt.

Reding vitában a néppárttal
Viviane Reding vitába keveredett az Európai Néppárttal, amelynek maga is tagja a magyar kormánnyal szemben tanúsított „agresszív” hozzáállása miatt.

De Európában és az Európai Néppártban is sokan vannak, akik a Fideszt támadják. Miért van az, hogy a jobboldalon is vannak olyanok, akik a Fidesz és Magyarország ellen vannak?
– Az a benyomásom, hogy azok a konzervatívok, akik a Fideszt támadják, rosszul informáltak. Én is figyelemmel követtem az alkotmány fejlődését, és sokat olvastam róla. Szerintem maga az alaptörvény és annak módosításai, beleértve a negyediket is, teljesen megfelelnek az európai értékeknek. Nyilván vannak vitás pontjai, de egyik sem olyan, amely miatt megfigyelési eljárást kellene indítani. Tehát az a benyomásom, hogy sok kollégám egyszerűen csak rosszul informált.

Mit gondol, mikor lehet vége ezeknek a támadásoknak?
– A megfigyelési eljárással kapcsolatban júniusban lesz a következő ülésünk itt, Strasbourgban. Hogy meddig tartanak a támadások, nem tudom megmondani, sokszor ugyanis az a benyomásom, hogy ez már egyfajta sporttá vált. Ha a támadások politikai jellegűek és politikai viták vannak, az szerintem rendben van. Hiszen vannak más kormányok és más pártok, akiknek lehet más véleményük. De ezek maradjanak meg politikai szinten, és ne alkalmazzunk megfigyelési eljárást!

Nyugtasson meg, azért Németországban is vannak még olyanok, akik úgy gondolják, hogy Magyarországon demokrácia van!
– Sőt, úgy gondolom, hogy a magyar alkotmány egyes pontjai nyugat-európai demokráciákban is példaként szolgálhatnak.

Mégis vannak barátai, korrekt vitapartnerei Magyarországnak

A német parlamenti pártok, az ellenzékiek is, demokráciának tartják Magyarországot – mondta csütörtökön Berlinben a Fidesz parlamenti frakcióvezetője. Rogán Antal a német fővárosban folytatott tárgyalásairól magyar újságíróknak elmondta: „őszinte beszélgetéseken” vett részt, amelyeken partnerei azt kérték, hogy Magyarország „tárgyalásos úton” rendezze a gazdasági és közjogi természetű vitás kérdéseket az Európai Bizottsággal. A frakcióvezető részt vett a Fidesz és a konzervatív CDU/CSU pártszövetség közös parlamenti munkacsoportjának ülésén, és tárgyalt képviselőkkel a liberális FDP, valamint az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) és Zöldek frakciójából is. (MTI)

Forrás: Lánchíd Rádió

Legolvasottabb cikkek

1

Lánchíd Rádió

Lázár nem kel fel?

2
3

Lánchíd Rádió

Kossuth-díj

4

Lánchíd Rádió

Kamupártok

5

Lánchíd Rádió

7-es cikkely

6

Lánchíd Rádió

Megállíthatatlan