2018. február 24.,
szombat, Mátyás napja

Összetett

Lánchíd Rádió

2017. július 28., péntek 06:50, frissítve: hétfő 07:47

Nem egyszerű Magyarországon nyelvet tanítani.

A nagyvárosokban jó a nyelvoktatás, a gyerekek eljutnak a nyelvvizsgáig, az ország déli felén, illetve a kistelepüléseken az iskolák döntő többsége azonban nem tudja ezt a feladatot elvégezni – mondta rádiónkban a Nyelvtudásért Egyesület elnöke, Rozgonyi Zoltán. Hozzátette: a nyelvtudás Magyarországon nagyon összetett kérdés, hiszen az is számíthat, hogy a szülők beszélnek-e nyelveket, és motiválják-e gyermeküket; a magas osztálylétszám és a gyakori tanárcsere mindenesetre hátráltatja a haladást. Júniusban a kormány határozatban rögzítette, hogy átfogó kutatásra szükség van nyelvoktatás területén, de eddig konkrét lépés nem történt. Rozgonyi Zoltán kijelentette: ennek heteken belül el kellene indulnia, hogy a jövőre felvételizőket segíteni tudják, mert a nyelvvizsga hiánya miatt sokkal többen nem jutnak be a felsőoktatásba. Balla Györgyi interjúja.

A szerkesztő ajánlja

Magyar Nemzet

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Magyar Nemzet

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.

Magyar Nemzet

Miért és hogyan hagyták el Magyarországot? Három történet a több százezerből

A sebész, akit alig ismertek meg a gyerekei. Egy kutató, akit a szakmája hajt. A házaspár, amelyik ösztöndíjjal ragadt kint.

Magyar Nemzet

„Kijev nem írhat minden bajt a háború számlájára”

Az egykor Viktor Janukovics csapatában dolgozó politológus, Koszty Bondarenko nem csalódott a Majdanban, mert nem is várt tőle semmit.