2018. február 25.,
vasárnap, Géza napja

-3°

Mi írhatja felül a morális elveket?

Adás: péntek 9.10

2012. május 3., csütörtök 19:58

Adás:
2012. május 4. péntek 9.10

A világon több mint 1 millió hektáron termesztenek géntechnológiai úton módosított növényeket. Magyarországon ugyan ez tilos, ám forgalmazásuk a jogszabályi keretek között lehetséges. A Központi Élelmiszer-tudományi Kutatóintézet munkatársai egy többéves nemzetközi projektben vettek részt, melynek során a GM-növényt tartalmazó élelmiszerek és takarmányok egészségre gyakorolt hatását vizsgálták.

Hogyan lehetséges, hogy egyik napról a másikra eltűnnek egy település szelektívhulladék-gyűjtő konténerei? Kinek és miért állhat érdekében, hogy a jól kihasznált szigetek helyett újra egy kukába kerüljön a papír, üveg, műanyag, fém és veszélyes hulladék? Főként annak tudatában, hogy másfél éven belül az egész országban kötelező lesz a hulladék szelektálása. A piliscsabai polgárok értetlenül állnak szétválogatott szemetükkel, mi pedig megpróbáljuk kideríteni, mi is történt a háttérben.

A fiatalok nagy része úgy véli, a becsületesség fontos, de nem kifizetődő tulajdonság ma Magyarországon. Sokkal jobban boldogulnak azok az emberek, akik készek hazudni, lopni, csalni – állítja a 15 és 30 év közötti korosztály. Vajon mi írhatja felül a morális elveket, a tisztességet? Hol a legnagyobb a korrupció, és ki mutatja a rossz példát? És vajon visszafordítható-e ez a folyamat?

„Arra a kérdésre, hogy mikor kezdődjék a gyermek zenei nevelése, azt találtam felelni: kilenc hónappal a születése előtt. Első percben tréfára vették, de később igazat adtak. Az anya nemcsak a testét adja a gyermekének, a lelkét is magából építi fel.” Az idézet Kodály Zoltántól való, aki 1948-ban, egy párizsi előadásán mondta ezt. Fontos, hogy az édesanyák – hiszen ők töltik a legtöbb időt gyermekeikkel – higgyenek abban, hogy saját éneklésük, mondókázásuk lelki táplálékul szolgál kisgyermekük számára. Ez a célja a Ringató foglalkozásoknak is, melyeken 20 éve dalol együtt anya és gyermeke. Az idei anyák napján most összegyűlnek az oktatók, kicsik és nagyok, hogy a Millenárisban ezer anya énekelhessen egyszerre.

szerkesztő: Petz Margó
műsorvezető: Kovács Anita

Legolvasottabb cikkek

2

Lánchíd Rádió

Magyar, józan, tiszta...

3

Lánchíd Rádió

Korrupciós lista

4

Lánchíd Rádió

Főzés előtt már ebédeltek

5

Lánchíd Rádió

Államadósság

Nyugat-Európa a csecsen maffia szorításában

Két évtizede Európa még keblére ölelte a szabadságukért küzdő csecseneket. Azóta változott a róluk alkotott kép.

  • Magyar Nemzet