2018. február 25.,
vasárnap, Géza napja

-3°

Kik hasíthatnak az égen Gripennel?

Adás: hétfő 9.10

2012. augusztus 17., péntek 17:04, frissítve: péntek 17:15

Adás:
2012. augusztus 20., hétfő 9.10

Augusztus 20-án Szent István királyunkra emlékezünk és a magyar keresztény államalapítást ünnepeljük. Mit hagyott az utókorra hazánk első uralkodója, ami miatt ilyen elevenen él köztünk emléke? Művészeti alkotásokban, legendákban köszön vissza alakja, de ismerjük-e munkásságát, hogy mit köszönhetünk neki? Augusztus 20-a, túl a vásárokon, koncerteken és tűzijátékokon, amiről valóban szól ez az ünnep.

40 millió téglából épült, fél milliónál több díszkő ékesíti, 90 külső és 152 belső szobor magasodik a falakon és 40 kilogramm arany csillog a beltérben. 1902-ben adták át a Steindl Imre tervezte Országházat, amelyet augusztus 20-án délután egy és nyolc óra között bárki ingyenesen megnézhet. Ön mikor járt utoljára a Parlamentben? Évente hány turistát vezetnek körbe? Inkább a külföldiek érdeklődnek országunk háza iránt vagy a belföldi forgalom is jelentős? Milyen csodákat és titkokat rejt ez a több mint százéves épület? Putz Lívia, az Országház egyik idegenvezetője kalauzol körbe bennünket.

160 cm-nél alacsonyabb és 185 cm-nél magasabb nem lehet. A kis lúdtalp még elfogadható, de gerincprobléma már kizáró ok lehet. A pilóták elit rétege a vadászpilóták csapata. Milyen orvosi vizsgálaton és aztán kiképzésen kell átesnie annak, aki a sikeres vizsgák után Griepennel hasíthatja az eget és védheti hazánk légterét? Hány éves korig bírja az emberi szervezet ezt a folyamatos és nagy mértékű terhelést? És mennyi valóságtartalma van a vadászpilótákról szóló filmekben látható, filmekből ismert világnak?

Augusztus 20-án este kilenc órakor sötétségbe borul a főváros Duna partja és a rakpart álló és várakozó tömeg tagjai egy emberként emelik fejüket és tekintetüket az ég felé. Már 1938-ban is volt tűzijáték Szent István napján, de 1966 óta lett hagyomány az augusztus 20-ai rendezvény, a mai helyén és formájában. Mi ad ihletet a fél órás show megálmodójának? Mennyi időbe telik egy ilyen látványos égi fényparádét kitalálni és megszervezni? Hány ember munkájának köszönhetjük az idei tűzijátékműsort? Hol lesz a legjobb hely, ahonnan mindent láthatunk majd?

Alapvető jogaink. Az állam feladatai. Az alapvető állampolgári kötelezettségek.
Az emberi jogok hazai és nemzetközi védelme. Mi a politika? Diktatúra és a demokrácia. Rendszerváltás Magyarországon. A hazai pártok általános jellemzői. Témák, fejezetek az állampolgári ismeretek tankönyvből, mely az általános iskola nyolcadik osztályos történelem tanórának részét kell, hogy képezze, ennek ellenére nagyon kevés iskolában jut erre idő. Ön tanult állampolgári ismereteket általános iskolában? És gyermeke, unokája? Látják a fiatalok, hogy milyen összefüggés van az iskolában, tankönyvből olvasott történelmi események és a mindennapok történései között?

Egészséges, mert nem tartalmaz sem fehér lisztet, sem fehér cukrot, sem tartósítószert, se mesterséges adalékanyagot, ízfokozót és mégis finom a cukormentes almatorta egressel, ami elnyerte 2012 Cukormentes Ország Tortája címet. Augusztus 19-én és 20-án, a Magyar Ízek Utcájában bárki megkóstolhatja a győztes süteményt. Ha gyümölcsöt és édesítőszert is tartalmaz a torta, akkor hogy-hogy fogyaszthatják cukorbetegek? Mennyi kísérletezés eredménye a végleges recept? A cukrászat jövőjét mutatja az egészséges torta felbukkanása? Ebbe az irányba halad az édességipar?

Szerkesztő-műsorvezető: Back Réka
SMS számunk: +36-30-749-6720
E-mail címünk: kalauz@lanchidradio.hu
Telefon: 06-1-81-48-755


Legolvasottabb cikkek

2

Lánchíd Rádió

Magyar, józan, tiszta...

3

Lánchíd Rádió

Korrupciós lista

4

Lánchíd Rádió

Főzés előtt már ebédeltek

5

Lánchíd Rádió

Államadósság

Nyugat-Európa a csecsen maffia szorításában

Két évtizede Európa még keblére ölelte a szabadságukért küzdő csecseneket. Azóta változott a róluk alkotott kép.

  • Magyar Nemzet