2018. február 25.,
vasárnap, Géza napja

-3°

Hol találunk zajmentes helyet Budapesten?

Adás: péntek 9.10

2012. május 10., csütörtök 18:26, frissítve: csütörtök 18:26

Adás:
2012. május 11., péntek 9.10

Már virágzik a paradicsompalánta a XIX. kerületben, a főváros első közösségi kertjében. A 160 négyzetméteres önkormányzati telken bárki elültetheti a magokat és palántákat, így gondoskodva friss zöldségekről vagy épp fűszernövényekről. Tőlünk nyugatabbra már több mint 50 éves múltra tekint vissza a városi kertmozgalom, nálunk csak most kezdik felismerni pozitív hatásait. Hiszen nemcsak ételt, de kikapcsolódást, közösséget is jelenthet a veteményes.

Vásárolj napos csibéket, takarmányt, és add befogadó családokhoz! Egy kis közösség baromfi-önellátó programot indít, ezzel kívánva segíteni a kiskertekkel rendelkező falusi családokat, és azokat, akik biztos forrásból jó élelmiszerre vágynak. Vajon legyőzi-e a minőségi élelmiszer iránti igény a kényelmet? És könnyebben térnek-e vissza nagyszüleik hagyományaihoz a vidéki családok?

Zajlanak a gyermekvédelmi napok a fővárosban. Ezen a rendezvényen a halmozottan hátrányos helyzetű, családokban és intézményekben élő sok ezer gyermek és fiatal mutathatja meg tehetségét, méretheti meg önmagát, érezheti a siker ízét. A fiatalok mellett a velük foglalkozó felnőttek is találkoztak a héten. Szakmai konferenciájuk fő üzenete, hogy  társadalmi összefogás szükséges a gyermekvédelmi gondoskodásban élők sorsáért.

Júliustól megvonnák a drágább inzulinkezelés lehetőségét azoktól a cukorbetegektől, akik nem működnek együtt a szakorvossal, és nem tesznek meg mindent egészségük érdekében. Megfelelő étrenddel, helyes életvitellel tényleg kordában tartható a szénhidrát-anyagcsere? Vajon mit mondanak az orvosok, ha a páciens alternatív lehetőségekkel, gyógymódokkal próbálkozik?

Van, aki észre sem veszi, és van olyan, akit zavar. Mivel azonnal látható, kézzel fogható jelei nincsenek, csak azt vesszük észre, hogy egyre többen alszanak nyugtalanul, egyre többen koncentrálnak nehezebben, küzdenek magas vérnyomással és persze halláskárosodással. A tartós zajártalom akár 8-10 évvel is megrövidítheti az életünket. De hol találunk zajmentes helyet például Budapesten? A Voltál ma már csendben? kezdeményezés most néhány hétig megoldást kínál: csendeskabinok kerültek a város leghangosabb pontjaira.

Szerkesztő: Petz Margó
Műsorvezető: Bóna Judit

Legolvasottabb cikkek

2

Lánchíd Rádió

Magyar, józan, tiszta...

3

Lánchíd Rádió

Korrupciós lista

4

Lánchíd Rádió

Főzés előtt már ebédeltek

5

Lánchíd Rádió

Államadósság

A készülő harang olyan, mint egy matrjoskababa

Ahol tojásból, cukorból, mosott agyagból és emberi hajból készül a köpeny – az ország egyetlen öntödéjében jártunk.

  • Magyar Nemzet