2018. február 25.,
vasárnap, Géza napja

-3°

Csókkal is terjedhet

Adás: szerda 9.10

2012. április 30., hétfő 12:33, frissítve: hétfő 13:18

Adás:
2012. május 2. szerda 9.10

Csókkal, tüsszentéssel, vagy valakinek az italába történő beleivással is terjedhet. Főleg a huszonévesek veszélyeztetettek. A betegség olyan gyors lefolyású és súlyos, hogy sokszor az életerős fiatal szervezet sem tudja leküzdeni a baktériumot. Járványról nem lehet beszélni, tavaly mégis több gennyes agyhártyagyulladást diagnosztizáltak, mint az előző években. Jellegzetes tünetei a torokfájás, magas láz, végtag-, hát- és fejfájás. A fokozódó idegrendszeri tünetek görcsökkel, tudatzavarral járnak. A Meningococcus baktérium ellen létezik védőoltás, a szülők nagy része azonban nem tud róla. Milyen veszélyei lehetnek, ha beadatjuk a gyereknek a vakcinát és milyen, ha nem és megbetegszik a kamasz?

Svédek és norvégok milliói nézik hazai televízióműsorokban a Balaton-felvidéki tájat, ugyanis tavaly itt forgattak egy valóságshow-t. A Magyar Turizmus Zrt. szerint a gyönyörű képek felkeltik az észak-európaiak érdeklődését Magyarország iránt. Egy esti tévé adás valóban megnöveli a beutazó turisták számát? Ilyen műsorokkal? Külföldi sztárokkal? Mosolygós magyar személyzettel? Ön szerint hogy lehetne javítani az országimázsunkon? Mi hívta életre az I. Országimázs Konferenciát?

Május elsejétől az Országos Mentőszolgálat irányítja a betegszállítást. Az egészségügyi államtitkárság szerint mind technikailag, mind létszámban felkészültek az OMSZ-nál. A rendszeren belül követhető lesz, hogy melyik betegért mikor és hova kell menni. Ugyanakkor lehetővé válik a mentés és a szállítás teljes körű összehangolása úgy, hogy kiszűrjék az esetleges párhuzamosságokat. A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének véleménye szerint viszont az irányító program még nem működik megfelelően. Miért került vissza az OMSZ-hoz a betegirányítás? Felkészültek a munkatársak és készen áll a feladatra a számítógépes rendszer? A Kalauz vendége Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Kultúrkorty
Könyvbemutató, finom ételek, városi séták, de ünnepélyes megemlékezés, sőt Jókai-konferencia is lesz a vasárnap óta tartó balatonfüredi Jókai-napokon. Mi köze van Jókai Mórnak ezen Balaton parti városhoz? Mióta rendezik meg ezt az ünnepséget? Idén milyen programokkal várják az érdeklődőket?

Műsorvezető: Nagy Katalin
Szerkesztő: Back Réka
Telefonszám: +36-1-81-48-755
SMS-szám: +36-30-749-6720
E-mail cím: kalauz@lanchidradio.hu

Legolvasottabb cikkek

2

Lánchíd Rádió

Magyar, józan, tiszta...

3

Lánchíd Rádió

Korrupciós lista

4

Lánchíd Rádió

Főzés előtt már ebédeltek

5

Lánchíd Rádió

Államadósság

Nyugat-Európa a csecsen maffia szorításában

Két évtizede Európa még keblére ölelte a szabadságukért küzdő csecseneket. Azóta változott a róluk alkotott kép.

  • Magyar Nemzet