2018. február 25.,
vasárnap, Géza napja

-3°

Alig készül új lakás

Adás: kedd 13.05 és 22.05

2012. augusztus 6., hétfő 21:27, frissítve: hétfő 21:39

Adás:
2012. augusztus 7., kedd 13.05
2012. augusztus 7., kedd 22.05

Hitel nincs! Vagy mégis?
Bár a kilencvenes években a külföldi pénzintézetek azért kapták meg a magyar bakrendszert zászlóshajóit, konkrétan szinte a teljes magyar pénzügyi terepet, hogy majd az anyabankokon keresztül friss és bőséges tőkével lássák el a gazdaságot és a lakosságot. Ez nemigen valósult meg. Pontosabban a devizahitel-alapú konstrukciókkal valóban elláttak több mint 1 millió háztartást, több százezer vállalkozást, és jó néhány száz önkormányzatot is. Az eredmény közismert. Azóta befagyott a hitelpiac.
Közben az Európai Bizottság hozzájárult a hitelintézeteket segítő magyar program meghosszabbításához. Hogy is van ez? A hitel alma a lakosságnak és a vállalkozásoknak, ugyanakkor az állam támogatja, vagy támogathatja a bankokat? A telefonnál Binder István szóvivő PSZÁF.

Alig készül új lakás
A fénykorhoz képest mára a negyedére csökkent az ingatlanok építése Magyarországon. Nincs, aki megvegye, nincs, aki hitelezze és lassan nem lesz, aki felépítse. Hasonló ütemben szorulnak vissza a felújítások is, pedig az építőipar túléléséhez a korszerűsítés, szigetelés, átalakítás is hozzájárulhatna. Máshol is tapasztalható az építőipari recesszió. Van-e az ingatlanszakmának javaslata a keresleti és kínálati zavarok feloldására? A stúdióban Borsi László ingatlanpiaci szakértő.

Lassulás a hazai pályán
Csökkent a Richter-gyógyszerek piaci részesedése a magyar gyógyszerpiacon. A tavalyi 5,8 százalékhoz képest 2012 első félévében 5,2 százalékra csúsztak vissza. Pedig a cégnek egyelőre jól megy a külföldi piacokon, kevés kivétellel növelni, vagy legalább tartani tudta ottani pozícióit. Itthon viszont nem mentség a több ezer alkalmazott, a K+F tevékenység belföldi fejlesztése és a hazahozott profit, az ágazatot érintő elvonások és reform megoldások alól nincs kibúvó. Interjú Bogsch Erik elnök-vezérigazgatóval.

Szerkesztő-műsorvezető: Kovács Anita
E-mail cím: szaldo@lanchidradio.hu

Legolvasottabb cikkek

2

Lánchíd Rádió

Magyar, józan, tiszta...

3

Lánchíd Rádió

Korrupciós lista

4

Lánchíd Rádió

Főzés előtt már ebédeltek

5

Lánchíd Rádió

Államadósság